Porady

PRAKTYCZNE PORADY

1. Przed dodaniem barwnika do kremu/masy można go rozpuścić w niewielkiej ilości wody.

2. Barwnik biały jest trudno rozpuszczalny w wodzie; tworzy w niej nieprzezroczystą zawiesinę.

3. Podczas “zabawy” z barwnikami dobrze jest używać rękawic ochronnych aby uniknąć zabarwienia rąk.

4. Można uzyskać wiele kolorów poprzez mieszanie ich ze sobą według ogólnych zasad np. brąz = czerwony + zielony.

5. Kolorowy cukier – do woreczka wsypać pożądaną ilość cukru, odrobinę barwnika i kropelkę lub 2 wody. Od razu szczelnie zamknąć lub zawiązać i potrząsać energicznie do momentu połączenia składników.

6. Do barwienia jajek – do pół szklanki wrzącej wody dodać odrobinę barwnika oraz 1 łyżkę octu. Zanurzać jajko ugotowane na twardo.

7. Należy pamiętać, że różne masy potrzebują różnych ilości barwnika. Zawsze od razu należy przygotować tyle masy, ile potrzeba, bowiem trudno jest uzyskać ponownie ten sam odcień koloru.

8. Rekomendujemy dodanie możliwie najmniejszej ilości potrzebnej do uzyskania pożądanego koloru – dodanie większej ilości barwnika nie wpływa bowiem na istotną zmianę koloru.